top of page

Ditt mentale hjem

Tenker du noen gang over hva ordet hjem betyr for deg? Hvor og når føler du deg aller mest hjemme? Når er du virkelig og helt inderlig hjemme?


Så mye som det har handlet om å holde seg hjemme nå i lang tid har ført til at jeg ofte har tenkt på hva det egentlig betyr å føle seg hjemme.


Vi bruker mye tid av livene våre på å gjøre de ytre omgivelsene våre til noe vi kan kalle et hjem. Samtidig overser vi ofte det som foregår på innsiden av oss selv. Det er en slags misoppfattelse at jo bedre vår fysiske verden ser ut jo lettere vil vi føle oss på innsiden. Det er selvfølgelig viktig å gjøre omgivelsene våre trygge og gode å være i for oss selv. Men det vil hjelpe lite hvis vi ikke er komfortable i vårt mentale hjem også.

En vanlig tilstand for veldig mange av oss, undertegnede inkludert, er å bruke mye tid i fortiden og i fremtiden. Begge deler er nødvendig for oss mennesker for å kunne sette oss selv i sammenheng, bearbeide og planlegge. Men eksisterer vi for mye i fortid og fremtid så kan det føre til at vi unngår å være tilstede i øyeblikket og det som skjer her og nå.

Det å jobbe med alt som skjer på innsiden av oss selv kan hjelpe oss med å håndtere situasjoner i nåtid bedre. Det kan hjelpe oss med å føle oss balanserte og rolige så vi kan ta oss av det som skjer her og nå på en trygg måte.


For meg er ikke hjemme et sted, men snarere en bevissthetstilstand. Hjemme er min egen menneskelighet. Jeg er hjemme når jeg er med min familie, nære venner, med de jeg elsker. Jeg er hjemme når jeg er i yoga praksisen min. Hjemme er når jeg får være kreativ. Og kanskje aller viktigst så er jeg hjemme når jeg tilgir meg selv. Når jeg krever litt mindre av meg selv, gir meg selv medfølelse og et smil fremfor kritikk.


Som med alt annet krever det praksis å bli mer komfortable i våre mentale hjem. Under følger noen tips, kanskje et av dem kan passe deg.


Morgenrutine

Når du våkner om morgenen forsøk å bli liggende et øyeblikk før du står opp og haster avgårde til dagens gjøremål. Kanskje du setter på vekkerklokken fem minutter før det egentlig trengs. Ligg med øynene lukket og ta en skann gjennom kroppen. Strekk armene opp over hodet, strekk på tærne, gi deg selv en full strekk så lang du er. Trekk knærne inn mot brystet og vugg litt fra side til side før du lar begge knærne falle over mot en side og la hodet hvile på armen. Fra denne posisjonen kan du forsiktig begynne å støtte deg selv opp til en sittende stilling og plassere føttene på gulvet. Glipp forsiktig opp øynene og ta inn den nye dagen.


Følg pusten

Pusten vår er alltid der, klar og tilgjengelig for oss så vi kan observere den. Det er en grunn til at yoga og meditasjonslærere alltid ber oss komme tilbake til pusten. Når vi fokuserer på å puste inn og ut tvinger vi hjernen til å fokusere på det som skjer her og nå, på å være tilstede i øyeblikket. Du trenger ikke kjenne til noen spesiell pusteteknikk for å bruke pusten som et verktøy. Du kan ganske enkelt registrere hvordan luften som entrer og forlater kroppen når du puster føles. Eller hvordan brystet og magen hever og senker seg når du puster inn og ut.


Tilgi deg selv

Vi er som regel vår egen aller største kritiker. Forsøk å gi deg selv medfølelse. Bruk noe av den energien du bruker på å kritisere deg selv på å omfavne deg selv. Kanskje det dukker opp noen mørke tanker av og til, aksepter dem som en del av deg selv. Men husk at du er mye mer enn kun de tankene. Hvis du har selskap av en venn som er ukomfortabel eller føler seg nedfor så vil du antagelig forsøke å gjøre det du kan for å gjøre det bedre for den personen. Gjør det samme for deg selv som du ville gjort for vennen din.


Neste gang du føler deg ukomfortabel eller langt hjemmefra, fysisk eller psykisk, så kan du forsøke en av teknikkene over. Det viktig å huske på at det ikke er noe i veien for å bruke tid på å gjøre de fysiske omgivelsene rundt oss både vakre og komfortable. De er en viktig del av livene våre. Men husk at ditt mentale hjem også trenger pleie og omsorg. Det kan være det stedet der du føler deg aller mest hjemme, her og nå.117 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commenti


  • facebook
  • instagram
bottom of page