top of page

Kjærlighet som iboende evneVi blir gjerne fortalt at kjærlighet er noe som kun eksisterer utenfor oss selv. Kjærlighet det er noe som ligger i hendene på noen andre. Vi forventer på en måte på at kjærligheten skal ringe på døren, som om det er et bud som kommer og leverer oss en pakke. På samme måte oppstår også tanken om at vi kan bli nektet kjærlighet når noen bestemmer seg for å ta den fra oss.


Vi serveres mange forskjellige historier om kjærlighet som en følelse gjennom livet via omgivelsene våre, bøker, filmer og media. Deretter forventer vi at det er en rekke ting som skal skje med oss når kjærlighet kommer inn i livene våre, som eksplosjoner av ekstase og lykkefølelser.

Men, hva hvis vi tenker oss at kjærlighet er en iboende evne som finnes på innsiden av oss selv. Den kommer fra oss. Kjærlighet som en kapasitet finnes altså alltid der i hver enkelt av oss. Hva om vi også tenker oss at kjærlighet er et ansvar som hver enkelt av oss er ansvarlig for å sende ut ifra oss selv. Hvis vi i ulike situasjoner vi befinner oss i der vi kommuniserer med andre velger å bruke denne evnen istedenfor å være nøytrale eller forutinntatte.


“I see real love as the most fundamental of our innate capacities, never destroyed no matter what we might have gone through or might yet go through. It may be buried, obscured from view, hard to find, and hard to trust . . . but it is there. Faintly pulsing, like a heartbeat…” Sharon Salzberg

Kjærlighet som begrep kan kanskje aller nærmest oversettes med forståelse. Når vi jobber med å forstå oss selv så gir vi oss selv kjærlighet, noe som igjen gir glede. Først når vi forstår oss selv bedre blir evnen til å gi forståelse og kjærlighet til andre mulig.


Vi har denne muligheten til å navigere i livet gjennom kjærlighet. Som voksen har jeg blitt mer opptatt av å forstå meg selv og å vende blikket innover. Det betyr ikke at jeg mister interessen for det som skjer rundt meg på utsiden. Men når jeg skyver bort lagene av usikkerhet og daglige bekymringer finner jeg noe levende der inne som gjør meg glad. Jeg tror det er kjærlighet og at det er noe som finnes på innsiden av oss alle.

91 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Perspektiv

Comments


  • facebook
  • instagram
bottom of page